Cecilia Hed Malmström
Cecila Hed Malmström var den första kvinnan på Sydpolen. Sedan dess har hon flera gånger besökt Arktis och Antarktis och jobbar idag som polarguide och anses av många ha världens mest spännande jobb. Hon säger att hon trivs med snön och isen, vilket hon tror att hon har fått från hennes tid då hon bodde i Vilhelmina. Cecilia bor nu i Norge med sin familj. Hon är aktuell med sin bok som heter "Mina motpoler" där hon skriver om sitt liv och hur hon jobbar och färdas bland de olika polerna och hemmet. Att få prata med Cecilia och ta del av hennes upplevelser var spännande och inspirerande. Kanske är det så att vi som kommer från Vilhelmina söker äventyr och vill upptäcka, vi är vana vid att allt är ganska lungt och skönt så vi söker spänning. Oavsett vad vi vill upptäcka eller hur vi vill leva så måste man våga ta steget till någonting nytt, precis som Cecilia gjorde.
1. Vilket program gick du på gymnasiet?
Humanistisk linje men jag gick ut med minskat studieprogram och URUSLA betyg. Tillhörde de som inte var koncentrerad nog tror jag.
2. Hur trivdes du i skolan?
Trivdes jättebra så länge jag hade rast, lunch, håltimme och fick vara med kompisar.
3. Vad gjorde du efter du tagit studenten?
Fick ett råd av min studieledare i Växjö där jag gick mina två sista år. Hon sa "Cecilia med dina betyg blir man ingenting i framtiden" Då bestämde jag mig för att hon hade fel så jag läste in gymnasiet på folkhögskola med toppbetyg.
4. Jag vet att du läste till lärare och arbetade en tid som fritidspedagog, hur kom det sig att du kände att du ville läsa geografi?
Trivdes inte med att jobba med barn och ville göra något mer än passa dem och då ville jag undervisa i något som jag gillade. Jag har alltid gillat kartor och slank in på geografi av en slump faktiskt. Men trivdes bra där och lärde mig då att geografi var betydligt mer än kartor.
5. Hur kommer det sig att du blev intresserad av det du sysslar med?
Samma sak där, jag slank in på området via kontakter och att lusten att resa infann sig. Sökte ett jobb som tekniker. Sex år senare ringde man upp mig då man behövde en som jobbat och bott som forskare på Antarktis samt var kvinna. Då fanns det inte så många att välja av i Sverige.
6. Hur fick du jobbet på Arktis och Antarktis?
Som jag sa ringde de upp mig. Sedan när jag väl var där fungerade jag bra som underhållande. Vi kallar det vi gör för "Edutainment" alltså lära men på ett roligt sätt.
7. Vad innebär ditt jobb där?
Att lära gästerna att se dessa sårbara områden och lära dem vad som är viktigt så att de känner sig som ambassadörer för polara regioner när de åker därifrån.
8.Hur fungerar det då du har familj om du är borta i flera veckor i sträck?
Jag är bara borta max sex veckor i sträck sedan är jag hemma. Jag är ännu den enda kvinnan med småbarn som jobbar så här. Det krävs att man har en familj som ställer upp, en man som man kommunicerar med och att jag sedan låter min man göra kul ting däremellan. Hans dröm är att köra hundlopp med släde vilket han gör idag.
9. Vad är det som driver dig till att göra dessa upptäcktsfärder på Sydpolen osv.?
Rädslan är en del. Att jag vågar kliva över min rädsla. Kärlek till livet att man faktiskt kan göra det man drömmer om.
10. Hur skulle du kunna inspirera ungdomar att följa sina drömmar och mål?
Jag hoppas på att min bok kan vara ett sätt. Annars brukar jag vara ute och föreläsa för gymnasiet som t.ex. där jag tidigare jobbat. Jag föreläser då om inspiration m.m. Det viktiga är nog att själv vara så levande som man bara kan och jobba för att ungdomar känner att gränser och hinder är till för att övervinnas och att hjälpa dem att se möjligheter att komma runt det som känns svårt.
11. Du har skrivit en bok också, vad innefattar den och vad vill du förmedla med den?
Reseskildring är första delen, den andra är en del om att vara kvinna i en mansdominerad värld. Den tredje handlar om att vara människa med fel och brister och att övervinna dem.
(Klicka på bilderna för att förstora)
12. Var kommer din kärlek till snön och kylan ifrån, tror du?
Från Vilhelmina. Jag har så många positiva minnen där ifrån där bakgrunden alltid varit snö och is. Jag mår bra i det torra kalla klimatet.
13. Finns det en enkel väg att gå om man vill jobba med att resa och äventyra så som du gör? Hur ska man nå dit?
Enkel hmm...Ge aldrig upp! Hitta olika vägar. Prata och våga kontakta/maila folk och undra. Var pådrivande och närvarande det är också viktigt att du är dig själv. Det skulle jag säga är den enklaste vägen.
14. Tror du att ungdomar från Norrland har samma möjlighet som andra att utveckla sina drömmar och mål och nå dit de vill?
O jaaa absolut. Dessutom ligger focus i världen just nu på att det är lite exotiskt att komma från Norr. Det gör att vi har en geografisk fördel. En identitet och tillhörighet som inte andra har. Håll på den. Var stolt över den och tro på er själva.
15. Hur ser din framtid ut, tänker du fortsätta med dina resor?

Gå gärna in på hemsidan www.likko.se där ni kan läsa mer om Cecilia och hennes äventyr.
Bilder lånande från www.likko.se , www.blogg.passagen.se
/Erika